
Museeet i Bokemoa
Stokke Bygdetun ble etablert i 1978, og består i dag av 6 bygninger, beliggende i vakre Bokemoa som også er Stokkes tusenårssted. Bokemoa er et landskapsvernområde med Norges nest største bøkeskog. Her kan du få flotte tur- og museumsopplevelser i vakre omgivelser.
Området har et rikt fugleliv, og plantelivet er tilpasset den skyggetilværelsen som følger av tett bøkeskog. Hvitveisteppet om våren og en nesten fluoriserende grønnfarge i bøkekronene i mai, er et sjeldent vakkert syn.
Stokke Bygdetun drives i hovedsak på dugnad av frivillige medlemmer fra Stokke Historielag, med ansatt daglig leder. Mange søndager har Bygdetunet program og temadager, som Hagens Dag, Barnas Dag, Veterankjøretøydagen, Engelsk Sportsbiltreff, Knivtreff, Hestens Dag, Markens Grøde, Husflidsdagen, Gammeldags Julemarked, Bagasjeromsalg. Noen søndager bakes bakerovnsbrød, og hver søndag i sesongen er det vafler og rømmegrøt å få kjøpt i frivillig kiosken.
Hauganhuset er museets hovedbygning. Det er bygget i 1740 i Arnadal og ble flyttet hit i 1978. Her ble det gjenreist på full kjeller og innredet som bygdemuseum i Stokke. Huset er et såkalt midtgangshus.
Første etasje har kjøkken og spisestue på den ene siden, kammers og bestestue på den andre. Disse rommene er innredet og møblert som på en storgård rundt 1900, ispedd museumsgjenstander og malerier fra flere årtier.
I kjelleren er det utstillinger av forskjellig håndverk. Her er et lite «skomakerrom», et hvalfangst- og skipsfartsrom, en utstilling om Stokkebyens utvikling og en samling gammelt film- og fotoutstyr.
Loftet har en stor samling gamle bumerker fra Stokke. Det har også utstillinger av utstyr til håndarbeid, matstell og vask av klær. Hele prosessen i produksjon av lin vises her, flosshatter og gravminner er utstilt i gangen.
Bjerkneshuset ble bygget som bolig i 1892. Nå rommer det en gammel skolestue, et Barnas museum med mange dukker og gamle leker og en landhandel. I landhandelen er det både museum og salg av lokalhistorisk litteratur, kort, leker, håndarbeider med mer.
I gangen vises litt posthistorie. Bjerkneshuset er det eneste huset som gjenstår etter den opprinnelige bebyggelsen. De øvrige museumshus er flyttet hit eller bygget i nyere tid.
Bryggerhuset er bygget i 1852. Det ble flyttet hit fra Horten og gjenreist i 2002-2004. I kjelleren er det bakerovn, kjøkken og møterom for Bygdekvinnelaget. Her er det mulig å kjøpe bakerovnsbrød enkelte dager.
Første etasje inneholder to koselige stuer som benyttes til utstilling, møter, selskaper og Bokemoa café. Bryggerhuset har en kjøkkenkrok, og det er plass til 30 spisegjester. Bryggerhuset lånes ut til foreninger og private selskaper mot et bidrag til driften. Se LOKALER.
Museumslåven ble bygget her i 1992 etter modell av en 1920-talls låve. Den inneholder møtesal, kjøkken, toalettanlegg og klimastyrt magasin. Møtesalen lånes ut til selskaper og møter motet bidragtil drift avmuseet. I andre etasje på låven er det landbruksmuseum, kontor og et fagbibliotek. I magasinet er det en stor samling av kunstneren Hans Gerhard Sørensen.
Smia ble i sin helhet bygget på dugnad i 2008-2009 og offisielt åpnet i 2010. Her arrangeres det kurs og demonstrasjoner i smedfaget, og smedentusiaster har sin egen smi-ring. Smia inneholder også en museums del med utstillinger og beskrivelser av smias historie.
Vognskjulet er den nyeste bygningen på tunet, og ble ferdig i 2015. I underetasjen har Stokke Husflidslag etablert Husflidstua med14 vever og møte- og kurslokale. I første etasje finner du en samling eldre vogner, sleder og hesteutstyr. Her er det bl.a. gammelt seletøy, damesaler og en samling av hjulmakerens verktøy og utstyr. I vognskjulet finner du en egen avdeling med travhistorie. Stokke og omland travforening viser utstyr og historier fra travsportens begynnelse fram til nyere tid. Stokke Bygdetun huser Vestfolds eneste travmuseum i vognskjulet.
Uteområdet
Ved parkeringsplassen står en tavle med informasjon om Tusenårsstedet, Bygdetunet og Nordskogen kultursti. Midt på tunet står Tusenårstreet og Brit Sørensens statue av Signe Kile, som ble brent som heks i 1645. I skogkanten finner du bysten av Stokke-dikteren Harald Sverdrup, laget av billedhugger Knut Steen. Under de gamle frukttrærne står benker og bord, der du kan sitte og nyte medbrakt matpakke eller rømmegrøt, kaffe og vafler i åpningstiden. Bokemoa er et flott trenings- og turområde. Lysløype, turstier og egen luftegård til hunder kan brukes sommer og vinter.
Velkommen til Stokke Bygdetun! Et møtested for alle, hvor frivillige og unge seniorer gjennom sin innsats gjør tunet til et levende bygdemuseum.